به گزارش قدس آنلاین درحالی سومین هفته بهمن 1399 تقریباً یکسال بعد از اعلام رسمی ورود ویروس کرونا به کشورمان آغاز شده که برخی نگرانیها درباره احتمال آغاز موج چهارم همهگیری کرونا در ایران شدت گرفته است.
مسئولان وزارت بهداشت با اشاره به اینکه سرمای هوا و همچنین جهشهای متعدد ویروس طی سه موج گذشته همهگیری میتواند خطرناک و نگران کننده باشد همواره از طریق رسانههای رسمی از هموطنان درخواست همراهی و توجه به پروتکلهای بهداشتی همچون بهار گذشته دارند.
تأکید مسئولان بهداشت و درمان کشور به رعایت پروتکلها براین اساس است که علیرغم ورود واکسن به کشورمان و احتمال آغاز واکسیناسیون همگانی در آینده نزدیک همچنان تنها راه مؤثر و قابل اعتماد در مقابله با این ویروس منحوس رعایت پروتکلها و اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی است.
شام آخر را به واقعیت تبدیل نکنیم
در این بین با توجه به طولانی شدن دوران همهگیری ظاهراً کاسه صبر برخی از هموطنان لبریز شده و از اوایل دیماه کمتر به موضوع پروتکلهای بهداشتی توجه داشتند حتی در بسیاری از موارد قوانین را کلاً نادیده گرفتهاند.
شاهد مثال این رویه نیز افزایش برگزاری مراسمهای مختلف در میان خانوادهها و حتی شبنشینیهای متعدد آنهم در پیکهای مختلف کرونایی است تا جایی که حتی محدودیت تردد در ساعات پایان روز هم مانعی برای جلوگیری از برگزاری این مراسم نبوده است.
مسئولان بهداشت و درمان با اشاره به احتمال بالای ابتلای افراد در دورهمیها یا مراسم خانوادگی به ویروس کرونا همواره تأکید میکنند در شرایط فعلی نباید به بهانه دورهمی شام آخر را کنار بستگان میل کرد چون درصورت آلوده بودن حتی یک نفر در جمع خانوادگی احتمال انتقال ویروس به سایر حاضرین مجلس در محیط بسته بسیار بالاست.
بههرحال ظاهرا هرچه مسئولان بهداشتی و درمان نسبت به رعایت این نکته بیشتر تأکید میکنند میزان مشارکت عمومی در رعایت این مورد کمتر از گذشته شده است تاجایی که آمارهای رسمی نشان دهنده کاهش همراهی شهروندان باقوانین کرونایی از نیم دوم دی ماه گذشته تا به امروز به سطح نگران کننده 81 درصد در مجموع کشور رسیده و در برخی از شهرستانها حتی کمتر از 40 درصد مردم در این زمینه دقت نظر دارند.
بیتوجهی مردم به پروتکلهای بهداشتی آنهم درست زمانی که به عنوان مثال برای یک مراسم عروسی گرد هم آمدهاند باعث شده تا آمار نگران کنندهای از فوت در میان آنها حاصل شده باشد. به عنوان مثال همین دو هفته قبل در یک مراسم خانوادگی در استان سیستان و بلوچستان 30 نفر از حاضرین مراسم به ویروس آلوده شدهاند و در سوی دیگر کشورمان یعنی استان مازندران در مهمانی تولد 12 نفر به جمع بیماران کرونایی منطقه افزوده شد.
نکته مهم در این زمینه مربوط به پراکندگی این افراد در سراسر کشور و احتمال ایجاد کانونهای شیوع در یک دوره دو هفتهای است دقیقاً مثل همان اتفاقی که برای استان مازندران در پایان دی ماه گذشته افتاد و اکنون میبینیم تبعات آن در سراسر کشور دیده میشود.
تهران و البرز گذرگاه ویژه ویروس منحوس
شاید در نگاه اول از خودمان بپرسیم که افزایش بیماری کرونا در استان مازندران چه ارتباطی به سایر نقاط کشورمان دارد؟ برای رسیدن به این مهم میتوان به گزارشهای رسمی سازمان بهداشتی جهانی توجه ویژه داشته باشیم تا دریابیم واقعاً ویروس منحوس میتواند کمتر از 24 ساعت در سراسر کشورمان سفر کرده و تعداد بیشماری را تا لبه پرتگاه مرگ پیش ببرد.
چون در این گزارش آمده است استفاده از خدمات حمل و نقل جدید و حتی افزایش سطح مبادلات اقتصادی با درنظر گرفتن جهش ویروس و افزایش قدرت سرایت آن باعث شده تا اگر تنها یک فرد آلوده مثلاً در شهر نیویورک به جمع یک مهمانی خصوصی دعوت شده باشد؛ تمامی افرادی که در آن مراسم حاضر بودند نیز آلوده شده و نهایتاً کمتر 12 ساعت بعد احتمال آلودگی در آنسوی ایالات متحده توسط یکی از حاضرین تقریباً 80 درصد است.
به این ترتیب با توجه به افزایش تردد جادهای میان شهرها از ابتدای بهمن سال جاری که به گفته مقامات پلیس راهور یکباره جهش 41 درصدی را تجربه کرده و تنها نسبت به قبل از آغاز همهگیری 4 درصد کاهش یافته میتوانیم تصور کنیم که ویروس چطور سوار بر پلاکهای غیربومی از اینسوی کشور به آنسوی ایران بدون نگرانی سفر میکند و نکته قابل توجه اینجاست که مبداء بخش عمدهای از پلاکهای غیربومی دو استان تهران و البرز است و دور از واقعیت نیست اگر بگوییم این دو استان گذرگاه اصلی کرونا هستند.
بیشتر بخوانید
رشد 100 درصدی تعداد شهرهای نارنجی
بررسی نقشه تهیه شده از سوی وزارت بهداشت نشان میدهد که با توجه به رشد تعداد مراجعه بیماران سرپایی به مراکز درمانی و همچنین روند صعودی تعداد مبتلایان به بیماری کووید 19 رنگبندی کرونایی نقشه ایران تغییرات معناداری را به خود دیده است، به صورتی که تعداد شهرهای نارنجی رنگ یا همان مناطق پرخطر ناگهان با رشد 100 درصدی از 18 شهر به 36 شهرستان رسیده است.
این درحالی است که به همین تناسب تعداد شهرها با خطر متوسط یا همان زرد رنگ نیز رشد قابل توجهی داشته و به رقم 178 شهرستان رسیده است تا به این ترتیب شهرستانهای کم خطر یا آبیرنگ از عدد 300 در هفته گذشته به رقمی معادل 234 شهرستان برسد.
به گفته متخصصان بهداشت و درمان این تغییر معنادار رنگبندی کرونایی در نقشه ایران نشان میدهد که احتمالا باید خیلی زودتر از برآوردهای گذشته منتظر آغاز موج چهارم همهگیری باشیم و درصورت بیتوجهی هموطنان به رعایت پروتکلهای بهداشتی این موج سختتر و البته با موارد فوتی بسیار بیشتر روزهای پایانی سال 1399 را تلخ خواهد کرد.
نمودار وضعیت رنگبندی کرونایی شهرستانهای ایران در هفته دوم بهمن 1399
نمودار وضعیت رنگبندی کرونایی شهرستانهای ایران در هفته سوم بهمن 1399
مقاسه دقیق دو نمودار به فاصله یک هفته از یکدیگر کاملا نشان میدهد که تغییر رنگبندی شهرستانها به سمت شرایط پرخطر کاملا معنادار و نگران کنننده است.
برهمین اساس اکنون شهرستان های عجب شیر در آذربایجان شرقی، اردستان در اصفهان، اسفراین در خراسان شمالی، گرمسار در سمنان، بافت در کرمان، پاوه در کرمانشاه، بندرگز و کردکوی در گلستان، آستانه اشرفیه، بندرانزلی، رشت، رودبار، رودسر، صومعه سرا و لاهیجان در گیلان، آمل، بابل، بابلسر، بهشهر، تنکابن، جویبار، رامسر، ساری، سوادکوه، قائمهشر، محمودآباد، نکا و نوشهر در مازندران، بستک، بندرلنگه و قشم در هرمزگان، بهار، تویسرکان و رزن در همدان و ابرکوه در یزد در وضعیت نارنجی قرار دارند.
الزام جدید برای ارایه خدمات الکترونیک از سوی دستگاه های اجرایی
بهبود اوضاع همهگیری در ایران باعث شد تا مسئولان متناسب با اولویتها مجوز فعالیتهای اقتصادی و اداری را صادر کنند. نکته حائز اهمیت این بود که این مجوز بهگونهای صادر شد که فعالیت این مراکز براساس ظرفیتهای محدود متناسب با شرایط همهگیری در منطقه تعیین شده است.
از سوی دیگر بسیاری از ادارهها که امکان ارایه خدمات غیرحضوری به متقاضیان را داشتند با استناد به مصوبههای قانونی قرار براین شده است که حداکثر تا پایان سال جاری زمینه ارایه این خدمات را به صورت غیرحضوری به شهروندان مهیا کنند. این سیاست از سوی مسئولان دولتی به این دلیل اتخاذ شده که علاوه بر کاهش تردد شهروندان در سطح شهرها به نوعی مانع از تجمع متقاضیان دریافت خدمات در یک نقطه خاص باشند؛ چون این اتفاق دقیقاً مخالف پروتکلهای بهداشتی و طرح فاصلهگذاری اجتماعی است.
این درحالی است که در یک سوی دیگر معادله شهروندان هستند که باید با استفاده از این امکانات بجای مراجعه حضوری تلاش کنند خدمات مورد نیازشان را در دوران همهگیری تا ریشهکن شدن ویروس منحوس براساس همین شیوه مدیریت کرده و از تجمع و یا مراجعههای حضوری به نهادها و سازمانهای موردنظرشان جدا خودداری کنند.
ردپای 24 ساعت گذشته ویروس منحوس
براساس آمارهای رسمی منتشر شده از سوی وزارت بهداشت طی 24 ساعت گذشته تعداد 6983 نفر با توجه به انجام تستهای تشخیصی قطعاً به ویروس کرونا آلوده شدهاند که از این تعداد 3802 بیمار بدحال در مراکز درمانی کشور بستری شده و تحت درمان قرار دارند.
این درحالی است که این آمار نشان میدهد در دوره زمانی یاد شده 76 نفر از بیماران کرونایی جان خود را به دلیل وخامت حالشان از دست دادهاند تا به این ترتیب تعداد کل جانباختگان از ابتدای همهگیری تا امروز به رقمی معادل 58412 نفر برسد.
بررسی آمارهای رسمی نشان میدهد تعداد کل مبتلایان کشور هم اکنون 1459370 تعیین شده و از ابتدای همهگیری تا امروز 1247374 نفر از هموطنان که به ویروس آلوده شده بودند بهبودی کامل به دست آوردهاند.
مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا در تمامی بیانیههای خود رسماً اعلام میکند که همچنان تنها راه مقابله با این ویروس رعایت پروتکلهای بهداشتی و توجه ویژه به موضوع فاصلهگذاری اجتماعی است که بی توجهی به این موارد با درنظر گرفتن شرایط موجود جرقهای برای شعلهور شدن آتش زیر خاکستر پیک چهارم کرونا در کشورمان است.
به گفته این گروه پیک چهارم کرونا در کشورمان علیرغم ورود واکسن میتواند خسارات جانی بالایی به جامعه تحمیل کند چون افزایش مراجعه بیماران به مراکز درمانی قطعاً به کمبود فضای مناسب درمان منجر شده و فرسودگی کادر درمان هم در یکسال اخیر عاملی میشود که دوباره به آمار روزانه سه رقمی تعداد متوفیان کرونا برسیم و نکته نگران کننده این است که امروز ظرفیت برخی از مراکز درمانی به دلیل مراجعه بیماران بیشتر نسبت به هفته قبل تکمیل شده است و در صورت آغاز پیک چهارم قطعاً لازم است دوباره از مراکز درمانی موقت استفاده شود.
نظر شما